Auteur Topic: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)  (gelezen 3168 keer)

Offline john33

  • Die Hard
  • Berichten: 2149
  • Ride the wind...
    • Bekijk profiel
Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Gepost op: maart 04, 2010, 11:22:41 »
Review peter Lynn Bomba 13m2

Ook al is de kite al oud, toch kom je deze soms nog wel eens tegen op de 2de/3de hands markt en is het aantrekkelijk om een dergelijke kite als eerste depower te kopen.
Vandaar de keus om een korte review te schrijven over de Bomba 13m2.

De Bomba is voor zo ver ik het kan nazien uitgekomen in 2004 samen met de Guerilla 2 en de Phantom.

De Bomba is een beginners kite, door de lage Aspect ratio van 3.5 is de (water) start erg makkelijk, maar daarover later meer.
Ten opzichte van de vorige generatie, de Guerilla 1 zijn er een paar wijzigingen aangebracht:
-   Deflate zipper, een extra rits die het leeg laten lopen van de kite makkelijker maakt.
-   Deelbare stokken, zeker een verbetering, de Guerilla 1 had geen opvouwbare stokken waardoor de tas een enorm onhandig lang ding was.
-   Extra trailing edge webbing, een band door de kite heen aan de achter zijde. Dit zorgt voor beter en sneller stuur gedrag.
-   Handige rugzak, zoals bij het vorige punt al vermeld nu dus een rugzak, met als bijkomstigheid dat de bodem met een handige rits naar onder geritst kan worden. Hierdoor wordt de rugzak dieper en kan er meer in.
Ook kun je de Kite met stokken en al dan in de tas doen, maar echt handig werkt dit niet.
-   Ook heeft de kite aan de trailing edge een extra rand, deze steeks zo`n 10cm verder dan de spar, dit heeft de Guerilla 1 niet.
-   Minder lucht inlaten, 3 in plaats van 4.

Qua vergelijkings materiaal heb ik niet veel, alleen de Guerilla 1 10m2.

De kite:
De Bomba heeft net als de Guerilla 1 slechts 1 rits om de kite te met lucht te kunnen vullen, als het wat harder waait is het wat lastig om de upwind kant goed vol te laten lopen omdat de wind deze kant plat wil drukken.
Ook heeft de Bomba nog geen launch assistant tags op de kite dus de kans dat de downwind lijnen onder de kite komen tijdens de setup blijft aanwezig.
De Bar is dezelfde als geleverd bij de Guerilla 1 uit 2003, safety werkt, maar bij in elkaar gedraaide lijnen blijft het uitkijken dat de zaak niet elkaar in de weg zit, anders werkt de safety te traag en kan de kite nog wel wat druk houden.
Ook bij de Bomba heb je de keuze tussen meer of minder bar druk door middel van 2 pigtails, persoonlijk vlieg ik met de “hoge” bar druk.

Starten:
Als de downwind lijnen vrij liggen is er niets aan, in een hoek van 45 achter de TE gaan staan en rustig naar achteren lopen, de downwind tip komt omhoog en de kite neemt zijn vorm aan gaat de lucht in.
Het grote verschil met de Guerilla 1 is dat vanwege de lage AS de kite bijna niet in een wokkel wil draaien als de pre inflation niet goed gedaan is.
De kite blijft dan wat hangen boven de grond, met genoeg wind zal de kite uit zichzelf naar het zenith vliegen en daar rustig blijven staan.
De Guerilla 1 met z`n hogere AS wil nog wel eens in een wokkel draaien tijdens de launch, de Bomba is een stuk makkelijker hier in.

Vliegen:
Twinskins zijn stabiel, klaar.
Het stuurgedag is niet zo heel erg snel, trager dan de G1.
De Low end is niet zo geweldig van de twinskins, zeker de oudere types.
Maar in vergelijking met een Scorpion 13 met weinig wind is de Bomba sneller in de lucht dan de Scorpion.
Dit heeft natuurlijk te maken met de hogere AS van de Scorpion, deze wilde nog wel eens inklappen tijdens een low wind sessie in januari 2010 met AZG.

Depower is redelijk, meer als de G1.
Je voelt de kite aardig trekken met 15-20 knopen, maar er zit meer in, met de power adjuster kun je het vlieg gedrag wat instellen.
Met de adjuster helemaal uitgeschoven heb je de meeste power, maar ook sneller stuurgedrag, er komt iets meer spanning op de stuurlijnen te staan.
Met een ingeschoven poweradjuster vliegt de kite wel maar is het stuurgedrag erg langzaam.
Stallen heb ik nog niet meegemaakt, de Bomba blijft vliegen, tenzij de wind wegvalt, of je probeerd het met 1 – 2 bft, want dan is het gewoon niks.
De Bomba zal je niet verrassen met enorme hangtime, voor zover ik heb kunnen/durven springen tilt de Bomba je niet zo hoog op, sprongen zijn ook niet echt ver.

Flyboarden:
Flyboarden gaat met de Bomba super, zeker voor een beginner.
Door de auto zenith kun je rustig op je board stappen, de kite blijft staan waar die staat.
Dan rustig de kite indraaien en je rijd weg.
Met 10-15 knopen moet je de bar wel wat aantrekken om de vaart er in te houden, anders val je stil.
Eenmaal een beetje op sneheid kun je rustig de kite in de hoek parkeren en cruisen.
Ideaal voor de beginner.
Gaat het wat te hard voor je gevoel, bar naar voren laten gaan (depoweren) en eventueel iets up sturen, je merkt meteen dat je snelheid terug valt.
De Bomba heeft een sterke auto zenith, je moet echt de kite in de hoek houden, anders loopt ie gewoon terug naar 12:00.
Een gevorderde kiter zal dit later misschien irritant gaan vinden, voorlopig als beginner vind ik het wel fijn.

Als de kite op de grond ligt zie je dat het een dikke jongen is.
De profielen zijn dikker als bij de nieuwere modellen.
Doordat de kite maar 19 cellen heeft en een lage AS oogt de Bomba anders dan de overige twinskin modellen, de “Arc” ofwel boog is korter dan bijvoorbeeld een Venom.
Qua eigenschappen merk daar weinig van, alleen als je ze naast elkaar laat hangen zie je het verschil gewoon.

Als beginner kan ik de Bomba zeker aanraden.
Het is een ouder model, echter qua vlieg eigenschappen is het een heel vriendelijke kite die je geen verrassingen zal bezorgen.
De kite is stabiel, maar niet zo snel, al zal de beginner dat alleen maar als positief ervaren.
De bar is een ouder type, mits de kite goed is opgelaten, zonder gekruisde lijnen zal de safety gewoon werken.

Ik hoop dat jullie iets aan deze review hebben,
Ik gebruik de Bomba nog steeds met veel plezier, als beginnend flyboarder vind ik het een hele fijne kite waarvan ik de mogelijkheden nog lang niet allemaal gebruikt heb.

« Laatst bewerkt op: maart 04, 2010, 11:31:30 door john33 »

Ozone Flow 2.0, Ozone Flow 3.0, Ozone Flow 4.0,  Peter Lynn Venom II 13, GIN Yeti 4.5, GIN Yeti 8, Quadrifoil Q4m2, Panch Legend 2.0,  MBS Core 16 board

Offline RoRoo

  • Administrator
  • Die Hard
  • Berichten: 10669
    • Bekijk profiel
    • Powerkiters
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #1 Gepost op: maart 04, 2010, 11:46:33 »
Ik vinnum heel mooi.. (je review).
De Bomba wil ik zeker een x vasthouden alst mag..
Land [ Peter Lynn Venom 13 - 19 || Trampa 35° short ]
Water [ Slingshot Rev II 9 & 13 || FlyRadical L 2011 ]

Offline john33

  • Die Hard
  • Berichten: 2149
  • Ride the wind...
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #2 Gepost op: maart 04, 2010, 12:06:16 »
De Bomba wil ik zeker een x vasthouden alst mag..

off course...

keertje op ij slag of ergens anderssss......

komt vast wel een keer goed.

Ozone Flow 2.0, Ozone Flow 3.0, Ozone Flow 4.0,  Peter Lynn Venom II 13, GIN Yeti 4.5, GIN Yeti 8, Quadrifoil Q4m2, Panch Legend 2.0,  MBS Core 16 board

Offline OvLoV †

  • Speciale rechten
  • Die Hard
  • Berichten: 4389
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #3 Gepost op: maart 04, 2010, 13:26:42 »
Nette, duidelijke review!
 d:)b
Trampa shortboard 35o 14 ply ...en 12m aan FS Speed 3

Offline bommetje

  • Die Hard
  • Berichten: 2204
  • JAMBO!!!
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #4 Gepost op: maart 04, 2010, 15:26:37 »
Duidelijk en volgens mij volledig!!!

Goeie review!!!!
Je mag niet stelen, de overheid duld geen concurrentie

Offline john33

  • Die Hard
  • Berichten: 2149
  • Ride the wind...
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #5 Gepost op: maart 04, 2010, 21:53:38 »
Duidelijk en volgens mij volledig!!!

Goeie review!!!!

Thanks  :$ :$ :$

Ik heb meteen m`n ervaringen met de Guerilla er bij gezet..... dan heeft iedereen er iets aan.

Ozone Flow 2.0, Ozone Flow 3.0, Ozone Flow 4.0,  Peter Lynn Venom II 13, GIN Yeti 4.5, GIN Yeti 8, Quadrifoil Q4m2, Panch Legend 2.0,  MBS Core 16 board

Offline nol

  • Die Hard
  • Berichten: 1713
  • All styles no compromise!!!
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #6 Gepost op: maart 04, 2010, 22:35:59 »
De Guerilla 1 met z`n hogere AS wil nog wel eens in een wokkel draaien tijdens de launch, de Bomba is een stuk makkelijker hier in.

Ik heb het niet mee gemaakt met mijn (ex) Guerilla 13, kreeg hem altijd zonder wokkel de lucht in.
en nee dat komt niet door mijn ervaring met twinskins, want dat was mijn eerste  :P



Offline john33

  • Die Hard
  • Berichten: 2149
  • Ride the wind...
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #7 Gepost op: maart 05, 2010, 08:22:24 »
Ik heb het niet mee gemaakt met mijn (ex) Guerilla 13, kreeg hem altijd zonder wokkel de lucht in.
en nee dat komt niet door mijn ervaring met twinskins, want dat was mijn eerste  :P

Dan heb je volgens mij altijd netje veel lucht in de kite laten lopen, en met voldoende wind de kite opgelaten.

In Januari met AZG maakten we hetzelfde mee,
Zijn Scorpion 13 wilde niet echt lekker de lucht in, weinig wind.
Een paar keer hinhg die een paar meter boven de grond en flap flap, kite klapte in  elkaar en draaide in een wokkel op de grond.

Ozone Flow 2.0, Ozone Flow 3.0, Ozone Flow 4.0,  Peter Lynn Venom II 13, GIN Yeti 4.5, GIN Yeti 8, Quadrifoil Q4m2, Panch Legend 2.0,  MBS Core 16 board

Offline RoRoo

  • Administrator
  • Die Hard
  • Berichten: 10669
    • Bekijk profiel
    • Powerkiters
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #8 Gepost op: maart 05, 2010, 08:29:59 »
Preinflate
Preinflate
Preinflate
Preinflate
Preinflate
Preinflate
Preinflate
Preinflate

  O-)
Land [ Peter Lynn Venom 13 - 19 || Trampa 35° short ]
Water [ Slingshot Rev II 9 & 13 || FlyRadical L 2011 ]

Offline Dre

  • Global Moderator
  • Die Hard
  • Berichten: 1620
  • The answer my friend is blowing in the wind
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #9 Gepost op: maart 05, 2010, 09:01:27 »
Mooie review

En inderdaad het inflaten bepaald gewoon of je hem wel of niet in 1x de lucht in trekt
- Flysurfer Speed III 15m dlx -
- F-one Bandit VI 7m & 10m -
- Spleene Door 59 || Ocean Rodeo Zen || Trampa custom -

Offline AZG

  • Frequente bezoeker
  • Berichten: 442
    • Bekijk profiel
    • CHEAPKITELINES
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #10 Gepost op: maart 06, 2010, 00:59:07 »
Ik heb het niet mee gemaakt met mijn (ex) Guerilla 13, kreeg hem altijd zonder wokkel de lucht in.
en nee dat komt niet door mijn ervaring met twinskins, want dat was mijn eerste  :P

Daarom heb ik er maar een Guerilla II 18 bijgekocht  :P
www.cheapkitelines.com
Ozone; IMP Quattro III 1,5 Flow 3.0
Peter Lynn; Vortex 10

Offline Dave

  • Die Hard
  • Berichten: 1945
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #11 Gepost op: mei 08, 2010, 17:57:43 »
Goeie review!!!!

Bedankt voor de info.

Offline PsychoJeff

  • Die Hard
  • Berichten: 1796
  • he is backkk!!!
    • Bekijk profiel
Re: Review Peter Lynn Bomba 13m2 (2004)
« Reactie #12 Gepost op: augustus 24, 2010, 10:14:43 »
indd goeie revieuw  *O*
Flexifoil Blade lV 4,9m2!!